Sabtu, 20 April 2013

Pulau Tioman,Pahang


31 Mac -2 April 2013


Cuti Cuti Malaysia kali ni kitaorang choose Pulau Tioman,kitaorang plan masing2 tunggu kat Lrt Train Taman Cahaya ,Ampang, aku mintak tolong housemate hantar ke lrt ,dalam kul 9 malam ,kat lrt sempat je bergambo bagai well kalau Nani ada kat mana2 je sempat hehehe.Masa ni nani bawak budak2 tempat keje die Wan & Fizzie ,pangkat adik2 je dorang ni mude bebeno 20 ,21 gitu.Ok gak dorang follow sebab rasa selamat skit bila ada budak laki kan.Kitaorang naik bas kat Terminal BTS bas kul 11.45 malam.


 Naik train dalam kul 9 lebih camtu sampai Terminal Bandar Tasik Selatan  dalam kul 10 lebih, sempat la makan & melepak kat Hailam Kopitiam dulu,Kul 11.00 Kitaorang da turun kat platform nak tunggu bas,bas sampai awal kul 11.30 so kitaorang pon gerak awal.
penuh bas malam tu ,ramai student maybe dorang cuti sem kot

 sempat lagi pose kat BTS Terminal ,biasa sume hantu bergambo















Masa perjalanan dari KL ke Mersing lebih kurang 4 jam or 5 jam ,kitaorang sampai Terminal Mersing kul 4 lebih pusing2 cari Hotel sebab awal lagi kan,dapat la hotel budet & sib baik ada day use so mik 2 bilik ,30 hengget tuk 3 jam ok la kan.Kitaorang sempat tido lagi, bangun kul 6 lebih siap2 kul 7 ,breakfast & tunggu ferry kat Jetty Mersing.



Beratur nak naik ferry cost naik ferry ni x sure sebab kitaorang beli pakej yang da siap tambang ferry sekali pakej snorkelling 3 hari 2 malam 300++ budget kali ni dalam 400++ termasuk tambang bas .

 

 


 Ni pic dalam ferry , tak ramai orang masa ni ,perjalanan dari Jetty Mersing ke Kg Genting lebih kurang 1 jam jugak,For Information Pulau Tioman ada 9 buah pulau kecik @ resort tau ,salah satu ada la tempat yang kitaorang stay ni ,Kitaorang stay kat Sun Beach Resort.


 Kitaorang sampai dalam kul 1 rasanya , sampai2 je da pose hahaha,seyesly sampai2 je da teruja ngn view resort ni air memang biru sesangat,x sabar siot nak snorkelling.Kitorang check in dulu letak barang rest jap, pastu carik makan first day lunch x include so pi carik kedai makan. 



 



 



 


 




 

 Petang kitaorang buat xtivity sendiri ,tengok ada basikal waah lama x naik basikal ni, so plan nak naik basikal pusing2 resort,sewa 1 jam 5 hengget ok la kan.Sebelum tu kitaorang masuk kedai dive amik barang2 snorkelling untuk esok,macambiasa sempat pose ,pic banyak tapi amik yang ni je la .

 Berbasikal katanya,masing2 lama x bawak basikal memang kelakar hahaha,habis satu resort kitaorang pusing. Malam memang free & easy kitaorang melepak je kat jetty amik angin malam.

 

 


 


First day xtiviti pagi kul 7 lebih da bangun breakfast ,buffet ok la not bad diaorang punya makanan ,biasa la ada nasi lemak ,roti bakar,kuih2.Lepas makan kitaorang da siap2 untuk xtivity snorkelling,yippiiee x sabarnye.First point snorkelling kat area Berjaya Beach resort seyesly memang cantik, coral2 die cantik sangat better then Pulau Redang nye coral,ikan macam2 jenis ikan ada ikan kembung pon ada hehehe.Start kul 10 habis kul 2, lepas tu lunch.Petang kitaorang xde xtiviti jadi snorkelling sendiri kat area resort kitaorang hahaha.







ikan2 kat sini mesra alam hehe







 


 




Luv this pic sunset cantik sangat no edit2 tau




Malam ada BBQ , perut memang lapar coz lama berendam  ngan air kan melantak memang x hengat la hehehe.
 
   
Second day xtiviti snorkelling kat Marine Park,kat sini air lagi cantik memang biru sesangat rasa x nak balik pon ada sunburn jangan cakap la hahaha..




pose dulu dalam boat sebelum start snorkelling



bagi ikan makan campak je roti hamek berduyun2 datang hehehe



ni group dari sun beach resort , couple chienese ni dari Singapore nak jugak pose ngan kitaorang hehe
 
 

 

Kat Marine park ni dari kul 10 sampai 2 lebih,lunch pon kat sini dorang hantar nasi bungkus.Kul 2 lebih balik resort.Malam melepak kat Borak Borak CafĂ© dorang sediakan minuman panas nagn bubur jagung,lepastu kitaorang melepak tepi pantai menyembang sampai kul 1 pagi.esok da nak balik,arghh x best tol kejap je rasanya. Check out kul 12 ,sebelum check out sempat lagi bergambo .

 




baju sama gitu ni nani punya idea hehehe

Bye2 Tioman.



Pose kat reception counter sebelum berangkat pulang..sob...sob....