Selasa, 25 Ogos 2015

Before & After Married

  Let's review which one are u fwen's??


Alrite  for me no 1,5,6 ,7 & 10 so true, other's maybe later hahahah 

1)



 2)

3)


4)
4)



5)


6)


7)




8)

9)



 10)







Credit to  Mei Mei India , :)

Sabtu, 22 Ogos 2015

One of My Colleague




Her name is Rosaline, She is Indian Girl from Ipoh,Dia salah sorang kawan dalam department aku , dia suka share apa yang dia makan especially healthy food,hari ni die share pasal Horse Gram , nak cakap dalam bahasa melayu x reti katanya nak sebut dalam bahasa tamil ti for sure uols x reti nak sebut tol jugak tu hahaha..die kata lebih kurang macam kacang dhal la .Tu pic Horse Gram aku amik dar google.


Hasil carian imej untuk horse gram

Die share sebab die diarrhea semalam kebetulan pulak hari isnin tu aku diarrhea jugak huhuhu, tak tau la kenapa padahal aku hari2 masak kat rumah, susah nauu nak makan kat luar sebab husband memang suka aku masak.Kite berbalik pada cerita Rose tadi , hari ni dia bawak bekal air tapi air yang die bawak tu colour macam kacang merah yang di blend tu yang aku tanya, die pon share la katanya ni air horse gram bagus untuk diarrhea, bukan tu je boleh mengeluarkan kahak, kawal colestrol,untuk kembung perut dan bagus tuk melancarkan period.
Aku tanya die camne nak masak dia kata ada dua cara nak makan horse gram ni


1) Rebus 
 cuci bersih2 rebus horse gram ni, tapis & minum air nya.


2) Soup 

Bahan-bahan
Horse Gram: 1/2 cawan
Pes asam jawa: 2, 3 sudu teh
Tepung jagung: 1 sudu
Biji jintan putih: 1 sudu
Biji sawi: 1/2 sudu
Daun kari: 1 tangkai
Daun ketumbar: 1 atau 2 tangkai
Garam: citarasa
Minyak: 2 sudu teh


Cara2 nak masak soup
 
Rendam horse gram dalam satu malam  nak bagi die lembut,toskan air nya .
Kisar biji sawi & jintan putih.
Panaskan minyak dalam kuali masukan bahar kisar ngan daun kari, dan masukan horse gram 
Tambah pes asam jawa & tambah air jangan pekat sangat so pandai2 la balance kan air tu.
Taburkan daun ketumbar
Boleh makan ngn capati atau nasi putih katanya lebih kurang macam buat kuah dhal tu.

                                      Soo ti boleh cuba,sharing is caring :)
 






Rabu, 19 Ogos 2015

Anak Ibu

                                               



  ~Kesayangan Ibu & Abah ~

Hari Ni Umur Anak Ibu 2bulan 17 Hari, Anak Ibu da Pandai Senyum , Gelak Dan Yang Paling Best Macam Nak Bercakap Sangat Menegur Jee Kejenya, Alahai Setiap Masa Setiap Saat Rindu Ibu Bertandang kat Anak Ibu Ni..


Semoga Anak Ibu Jadi Anak Yang Soleh ,Taat Perintah Agama,Menghormati Orang Tua, Bijak Pandai, Jadi Anak yang Disenangi Semua Orang Ye Sayang, Hadirmu Pelengkap Kasih Ibu dan Abah, syukur Alhamdullilah Ya Allah Kerana Anugerah Tak Ternilai Ni..


Kawan2 & Family Sume Cakap Muke Anak Ibu macam Muka Abah , Mostly Sume Cakap Ikut Muka Abah,Tapi Tang Rambut ,Mata Sepet Ngan Hidung Tu Dorang Kata Mirip Ibu, Tak Kesahla Janji Anak Ibu Sihat & Sempurna..Opssttt..Yang Penting Telinga Capang Ikut Abah hehehe, Penting Tu Keturunan Tu..


Bila da Ada Anak Sendiri Baru Aku tau Macam Mana Perasaan Seorang Ibu, Sayang yang di Ucap Pada Kawan, Suami,Family Lain, Sayang Pada Anak ni Rasa Lain Laa X Reti Nak Cakap Macamana ,Korang de Anak ti Koraang Rasa Ye..


~ Umar Esqandar Roshanizam ~




Selasa, 18 Ogos 2015

Tak Paham Arrrrr



Huuurmmm...

Saja nak bimbooo hahahha..berapa lama masa kite ambil untuk lupa kan seseorang or nak move on la bak kata omputih hehe..seyesly seingat aku cuma satu tahun tuk aku cover balik pe yang aku rasa, tapi xde la nak meroyan sana sini,tagih cite sedih macam xada bf tu x ley nak hidup x ley nak move on langsung.Ok Fine hati masing2 tapi cuba fikir positive mungkin ada hikmah di sebalik perpisahan tu,bile kite fikir positive2 la jadinya..Actually pelik ngan sorang member ni lama mendiamkan diri tapi da masak ngan perangai die kalau diam lama2 tu mesti da break dengan bf nye tu yang tetiba nak mengarang ni.

Ok nak share perangai member2 AKU bile putus cinta & ayat2 yang x boleh aku terima

1.I Tak Boleh Hidup Tanpa Dia
Yang ni memang aku tak ley terima , rasa nak hantuk kepala kat dinding pon ada time dengar ..hahahaha.. i x boleh hidup tanpa die????...errkkkk...selama ni yang ko hidup bertahun2 tanpa bf tu aku tengok ok je ko hidup hidup ok je ley makan minum gelak2 lagi,,apakah???

2. I Sayang Sangat Kat Dia & Akan Sayang Sampai Bila2

Hello, Aku rasa setiap kali ko putus ayat tu jugak yang ko cakap , kalau ada 10 bf ko 10 la ko akan ulang ayat ni huhuhu.

3.I Try Nak Move On Tapi X Boleh Kenangan Tu Datang Jee
Adesssssss..kalau fikir pasal kenangan sampai mati la ko terkenang2, cuba bukak hati bukak minda try kenal or berkawan ngn orang lain , lambat laun hilang perasaan tu, janganla bila da kawan cepat2 nak ajak orang tu kawin memang ko kena tinggal la hahaha..cuba kenal dulu hati budi rasa ok terus kan kalau x ok try lagi berkawan ngn orang lain. Ni tak bila da putus or rasa x sesuai dok diam teperuk nak tunggu orang approach pulak ko hengat ko hot macam Maririan Ravera kalau hot macam tu pon zaman sekarang lom tentu ada orang nak approach  :-p

4. Tagih Simpati Ngan Cite2 Sedih
Tolong la jangan wat macam ko x laku sangat , sikit2 post kat fb, blog or update status sedih2 ko da kenapa nak tunjuk sangat ke kat sume orang yg ko putus cinta yang ko x ley nak move on,Tak perlu kot nak share selalu cerita sedih tu, boleh buat orang jelak, sekali dua ok la ni alweyz huhuhu..Macam ko sorang je yang rasa sakit break off,Bila mintak pendapat da bagi tapi masih sama pada aku orang macam ni memang tak akan berubah macam ni je la, so kalau dapat kat aku memang aku wat deek lantak ko la ..

Mungkin ada yang tak boleh terima apa yang aku komen tapi ni pada pandangan aku , kite rambut color sama hitam tu pon kalau korang x colorkan la hehehe,tapi hati lain2 kan so memang akan ada macam2 pandangan pada aku senang je tepuk dada tanya hati, kalau nak terus nampak macam orang looser amalkan 4 perangai tu kalau x nak nampak looser buang perangai tu ok.


_Hidup Hanya Sekali Jangan Sempitkan Diri Dengan Perkara2 Macam Ni _